Rondvaart door de grachten van Zwolle


Voor groepen verzorgen wij prive-rondvaarten door de grachten van Zwolle. U kunt uw eigen vertrektijd en duur bepalen geheel naar uw voorkeur. Inclusief gids en bij regen overdekt!

Prijs rondvaart 1 uur € 150,-

Prijs rondvaart 1.5 uur € 200,-

Prijs rondvaart 2 uur € 250,-

Extra's:

Optie 1: lunch bestaande uit frisse salades en diverse luxe broodjes en twee drankjes  € 12,50 p.p.

Optie 2: heerlijk verse gebak van de beste banketbakker uit Zwolle en tevens hofleverancier Lindeboom incl koffie/thee € 6,- p.p.

Optie 3: twee drankjes per persoon, keuze uit koffie, thee, diverse frisdranken, bier of wijn € 5,- p.p.

Optie 4: onbeperkt gebruik van drankjes € 8/10/12,- p.p. voor 1/1.5/2u

U kunt deze rondvaart alle dagen van de week reserveren tussen 10.00 en 16.00 uur. Een gids is bij de prijs inbegrepen. Na 16.00 uur varen wij uitsluitend inclusief drankjes en/of BBQ aan boord.

Meer info BBQ rondvaart!

Bij regen kunnen wij de boot op verzoek en zonder extra kosten overdekken.

Is uw groep groter dan 50 personen? Geen probleem, wij hebben in 2017 een nieuwe rondvaartboot laten bouwen met plaats voor 103 personen!. U kunt bovenstaande prijzen simpelweg vermenigvuldigen met 2. (De prijzen p.p. blijven uiteraard wel gelijk)

Door op 'boek nu' te klikken gaat u naar het contactformulier zodat u ons al uw wensen kunt laten weten, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op!

Boek nu

 

Bezienswaardigheden in de grachten van Zwolle 

Dit zijn de bezienswaardigheden waar u in volgorde van de rondvaart langs komt, uw gids vertelt het u allemaal live tijdens de vaart!

De Eekwal 
De Eekwal ligt op een van de bastions van de oude vestingwerken van Zwolle; per definitie een locatie met een rijke geschiedenis. De straat ontleent zijn naam aan de vroegere Eekmolen. Op de Eekwal zelf kunt u de oude molenvoet nog zien staan. Met deze molen werd eikenschors (‘eek’) vermalen en vervolgens aangelengd met water om het looizuur bevattende ‘run’ te maken, dat werd gebruikt voor het looien van leer. Voordat de huidige bebouwing er was, stond vrijwel dit hele gebied in het teken van het leerlooiersambacht. Er waren ooit 22 windmolens in en rond Zwolle. Nu zijn de passiebloem, een oude oliemolen, en de Windesheimmolens nog draaiende.

Oude Willemsvaart
De Willemsvaart is een vaart in Zwolle die loopt van de binnenstad van Zwolle naar de rivier de IJssel. Deze vaart werd gegraven omdat Zwolle niet rechtstreeks aan de IJssel lag, zoals Kampen, Zutphen en Deventer. De vaart is tegenwoordig onderbroken en voor scheepvaart gesloten. De Willemsvaart werd geopend in 1819 door Berend Hendrik Bentinck tot Buckhorst, de toenmalige gouverneur van Overijssel. De aanleg was mogelijk door een belangrijke financiële bijdrage van Willem I, waaraan de vaart zijn naam dankt. Nadat het Zwolle-IJsselkanaal in 1964 werd geopend, werd de Willemsvaart overbodig. Door het aanleggen van wegen en het veranderen van de inrichting is de Willemsvaart tegenwoordig enkel nog een afwateringskanaal.

Woonboten Stadsgracht
Verspreid over de Zwolse stadsgrachten liggen 50 voormalige binnenvaartschepen die nu allemaal gebruikt worden als woonschip. Vanuit de gemeente is de eis gesteld dat alle woonboten moeten passen in het traditionele beeld van de stadgracht, vandaar dat alleen oude beroepsvaartuigen van tussen de 50 en 130 jaar oud in het centrum mogen liggen. Er komen geen ligplaatsen meer bij, wat de waarde van de ligplaatsen erg hoog maakt; tussen de 100.000 en 200.000 euro voor alleen de plek.

Museum de Fundatie
Museum de Fundatie is gevestigd in een markant gebouw in Zwolle. Het pand is ontworpen door een Haagse architect (Eduard Louis) en is gebouwd tussen 1838 en 1841. Het heeft eerst dienst gedaan als Paleis van Justitie en bood later onder meer onderdak aan de Provinciale  Planologische Dienst. In 2004 werd het pand omgebouwd tot een volwaardig museumgebouw. In 2013 is het museum na een verbouwing van 2 jaar weer open gegaan met een grote uitbreiding op het dak, genaamd “de Wolk” Bijnamen: Het oog en het dinosaurus ei.  

Ook te zien voormalig Opleidingsinstituut De jonge Capilaan, nu in particuliere handen. En het grotere gebouw in de bocht was ooit een bankgebouw, nu bewoond door studenten. 

Stadkamer
In het roestige gebouw aan uw rechter hand bevind zich sinds 2017 de nieuwe bibliotheek van Zwolle. Het gebouw wat eerst van de GGD was had al jaren eerder geopend moeten zijn, maar er bleek asbest in te zitten wat voor enige vertraging heeft gezorgd. In 2018 is de Bibliotheek uitgeroepen tot mooiste van heel Nederland, en dat voor maar een paar miljoen euro boven budget!

De Sassenpoort
De Sassenpoort gebouwd tussen 1406-1409, is 43 meter hoog. Voormalig Stadgevangenis en verdedigingswerk. Naast de Peperbus, hét symbool van Zwolle, werd de Sassenpoort aan het eind van de 14e eeuw gebouwd als onderdeel van de stadsverdedigingswerken. Tegenwoordig behoort de Sassenpoort tot de top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten en kunt u de poort bezoeken op woensdag en zaterdag. De huidige Sassenpoort wijkt af van de oorspronkelijk gebouwde Sassenpoort. Tussen 1894 en 1897 werd de poort gerestaureerd: er werden  dakkapellen, kantelen en de spitse klokkentoren aangebracht. Leuk detail zijn de werpgaten in de Mezenkouw boven de poorten. Vanuit deze gaten kon kokende pek en olie over binnendringende vijanden worden gegoten.

In de Sassenpoortse brug aan de rechterkant zie je een hand, arm en een ui. Dit is een oude Gift van de Kampenaren. In zowel Zwolle als Kampen waren er klokkengieters. Echter was het geluid van de Zwolse klokken velen malen beter. Dus de kampenaren kochten in die tijd Zwolse klokken en betaalden met drie grote zakken gevuld met halve duiten om de Zwollenaren te pesten. Natuurlijk moesten al die halve duiten geteld worden en daar kregen de Zwollenaren blauwe vingers van. Zie daar het ontstaan van de bijnaam van een Zwollenaar: Een blauwvinger! 

Assendorp
Rechtvooruitkijkend zie je de wijk Assendorp. Gebouwd door het Spoorweg Pensioenfonds, omdat de spoorwerkplaats Zwolle gebouwd werd en er voor 1500 werknemers huizen gebouwd moesten worden. Mooie panden aan de linkerkant. Bouwjaar ongeveer 1860. Hier stond het oude ziekenhuis de Weezenlanden. Op dit moment wordt er plaatsgemaakt voor een woonplek. 

Gerechtsgebouw
Gerechtsgebouw is aantal jaren terug flink uitgebreid aangezien Zwolle nu een van de grote juridische centra is. 

Plantagekerk (gelegen achter het monument) 
De Plantagekerk is in 1874 gebouwd ter gelegenheid van de hereniging van de drie Christelijke afgescheiden gemeentes, die in Zwolle waren ontstaan. Het gebouw is daarmee de oudste nog bestaande gereformeerde kerk van Zwolle.

Monument
Het oorlogsmonument Zwolle is opgericht ter nagedachtenis aan alle Zwollenaren die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument is een ontwerp van Titus Leeser en werd op 5 mei 1950 onthuld. Het verbeeldt de mens die zich weer opricht na het ondergaan van veel leed. Het monument is gedeeltelijk omgeven door een lage muur die symbool staat voor weerstand.

Watertoren
De watertoren aan de Turfmarkt is gebouwd in 1892 naar een ontwerp van architect Jan Schotel. De watertoren heeft een hoogte van 36 meter en heeft een waterreservoir van 500 m3. In 1959 werd een 12 jarig meisje dodelijk getroffen door een vallende steen afkomstig van de watertoren. Hierna werd besloten de toren te omringen met een nieuwe mantel. De toren is in 2018 volledig gerenoveerd. In het bovenste deel van de toren zijn nieuwe appartementen gerealiseerd.

Almelo's kanaal
Het Almelo's kanaal is in 1855 gegraven en was oorspronkelijk een trekvaart naar Almelo. Momenteel is het kanaal buiten Zwolle niet meer bevaarbaar. Aan de oostkant van het kanaal ziet u statige woningen aan het water, aan de westkant liggen woonschepen in alle soorten en maten en het stadspark de Weezenlanden. Omdat het Almelo`s kanaal geen centrum meer is mogen hier ook betonnen woonarken liggen, waar ongeveer 90% voor heeft gekozen. De reden in simpel; veel lagere onderhoudskosten. Voor wie een stalen schip verzekerd wil hebben moet elke 7 jaar naar de werf voor inspectie en onderhoud. De kosten zijn; 1000 euro slepen, 1000 euro hellen, 1000 euro keuren en 2000 euro schilderen. Plus nog de kosten voor reparaties die een veelvoud van dit bedrag kan zijn. Een betonnen ark hoeft nooit meer uit het water, en omdat alles binnen rechthoekig is passen Ikea meubels veel makkelijker :-).

Theater schepen
Elk jaar wordt hier het verhalen vertelfestival georganiseerd.

Geboorteplaats Thorbecke
Geboortedatum 17-01-1798. Overleden 04-06-1872. Hoogleraar en driemaal minister president. De  Binnengracht is na het overlijden van Thorbecke hernoemd als Thorbeckegracht.    

ArtEZ Corservatorium
ArtEZ verzorgt bachelor- en masteropleidingen op het gebied van beeldende kunst, mode, vormgeving, architectuur, muziek, dans en theater.

Voormalig restaurant de Librije
In het gebouw met alle rode luikjes is ***restaurant de Librije begonnen en groot geworden. Nu zit er een bistro en kledingzaak.

Vertrekplaats schepen Amsterdam
Aan de overkant van de Librije vertrokken passagiersschepen naar vele bestemmingen in Nederland totdat de spoorwegen een beter alternatief waren.

Café het Beugeltje
De toren waarin nu café het Beugeltje is gevestigd is de Wijndragerstoren. Dit is een verdedigingstoren uit de vijftiende eeuw, waarvan de muren wel een meter dik zijn. De naam dankt de toren aan het feit dat hier in de middeleeuwen het gilde der wijndragers gevestigd was. Het bekende mosterdmerk “de Wijndragers“ is in dit pand opgericht; nu maakt café het Beugeltje gebruik van het pand.

De Tanerij – Flevo gebouw
Voormalige ambachtsschool. Daarna het hoofdkwartier van waaruit de Flevo werken zijn gecoordineerd.

Librije ***restaurant en *****hotel “Het Spinhuis”
Achter het monumentale Flevogebouw ligt het Librije Hotel “Het Spinhuis”. Dit gebouw dateert uit de achttiende eeuw en werd als vrouwengevangenis gebruikt. Na restauratie en herinrichting onder leiding van Jonnie en Thérèse Boer zijn in 2008 de deuren van Librije’s Hotel geopend. Het hotel beschikt over 19 luxe kamers en suites. De prijzen beginnen bij € 295,- per kamer, per nacht. Let wel: exclusief ontbijt!
Ook bevind zich hier sinds enkele jaren het ***restaurant. Wilt u er eten? Dan heeft u alle tijd om te sparen, de wachttijd is namelijk 6-12 maanden.

Theater de Spiegel
Theater de Spiegel werd in september 2006 geopend. Dit theater beschikt over een uniek technisch hoogstandje: een beweegbaar plafond. De theaterzaal kan hierdoor van akoestiek veranderen; dit is uniek in Nederland. Dankzij dit bewegende plafond heeft de stad nu eindelijk een theaterzaal waar zowel grote symfonische concerten als toneelvoorstellingen tot hun recht komen. In Theater de Spiegel is tevens een van onze partners gevestigd: restaurant Koperen Kees. Koperen Kees was de bijnaam van een rijksambtenaar die de maten van alle toneelvloeren in het land opnam. Hij gebruikte daarbij een koperen plaatje om het midden van het toneel te markeren: de Koperen Kees. De vastgestelde maten werden opgenomen in een naslagwerk voor theatergezelschappen, zodat deze wisten hoeveel ruimte ze voor hun optreden tot hun beschikking hadden. Tegenwoordig wordt het koperen plaatje nog altijd als ijkpunt gebruikt op de Nederlandse podia.

Het Noordereiland
Hier vind u nog de Kanonsteeg, genoemd naar een groot kanon met de naam, de lange Griet, in Gent staat nog een echt exemplaar, genaamd de Dulle Griet.

 Het Noordereiland is volop in beweging. Vroeger stond hier een oude gasfabriek en de grond is daardoor behoorlijk vervuild. De laatste jaren werkt men aan bodemsanering en de plannen voor dit stuk van Zwolle zijn nog  in ontwikkeling. De parkeergarage zal waarschijnlijk verdwijnen. 

Hedon
Aan de rand van het centrum van Zwolle staat een markant modern gebouw waar je terecht kan voor de beste concerten en spectaculaire dancefeesten. Hedon bestaat vanaf 1973. Er vinden geregeld activiteiten plaats. Popconcerten maar ook studenten- en dancefeesten. Het onlangs compleet vernieuwde Hedon beschikt o.a. over twee spiksplinternieuwe zalen, een backstage café inclusief een dakterras. 

Schaepman
De lakfabriek Schaepman stond al een poosje leeg. Begin 2013 is de fabriek tegen de vlakte gegaan. Er komen mooie appartementen en stadswoningen, de eerste zijn in 2017 opgeleverd.

Bobbel brug en Zwolse waterval. Links van de brug. 

Villa Hofvliet
Oude villa Hofvliet stond ruim 35 jaar leeg en na een opknapbeurt van het rietendak, gefinancierd door de provincie. Met een bedrag van 2 ton was het snel verkocht. Er zit nu een brasserie in. 

Rode torenplein
Sinds 2008 is het plein twee keer zo groot geworden door een deel van de stadsgracht te dempen. Hierdoor heeft de stad haar oorspronkelijke vorm terug gekregen. Het Rode torenplein wordt momenteel met name gebruikt voor een aantal festivals verspreid over het jaar. U ziet ook het Hopmanshuis bouwjaar 1663.

Peperbus
De Peperbus is een 75 meter hoge toren die hoort bij de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming. De toren heet: “de Onze Lieve Vrouwe Toren”. De toren is gebouwd in 1463 en ze hebben er 19 jaar over gedaan om 80 meter hoogte te bereiken. In 1815 was er een brand door een blikseminslag in de spitse toren. In die tijd is het vervangen door een koepelvorminge kap waarnaar de toren de bijnaam: De Peperbus kreeg. Omdat het vanaf dat moment op een peperbus leek. De Peperbus is te beklimmen tot de eerste omgang die zich op 55 meter hoogte bevindt. Dit staat gelijk aan 236 traptreden. Van 2002 tot en met 2005 is de Peperbus grondig gerestaureerd, omdat er door de jaren heen veel bouwkundige gebreken aan de toren ontstonden. Op 2 november 2004 zijn er vier nieuwe klokken geplaatst in het carillon van de Peperbus waardoor het met 55 klokken één van de grootste carillons van Nederland is.

Maagjesbolwerk
Het Maagjesbolwerk werd in mei 2003 opgeleverd en is ontworpen door architect Hans Ruijsenaars die zich hierbij liet inspireren door het vestingverleden van Zwolle. De onderste laag van het Maagjesbolwerk is tien meter hoog, hetgeen overeenkomt met het oorspronkelijke bastion dat op dezelfde plek stond. De puntvorm van het bastion is ook terug te vinden in het ontwerp. Het bouwwerk biedt plaats aan 66 appartementen, 7000 m² winkelruimte en een parkeergarage met 500 plaatsen.

Kamperpoort
In de wijk kamperpoort is eind 2016 een mega bioscoop geopend met 11 zalen. Ook is er een parkeergarage voor 800 auto’s. 

Voor u de Kamperpoortenbrug wat ons weer bij het begin brengt. 

 

 


© Copyright 2018 Rondvaart Zwolle - All rights reserved.   |   Powered by TecTronics   |   Algemene voorwaarden   |   Vacatures   |   Privacy   |   Links